Nyköpings naturliga mötesplats

Experten tipsar: Så lyckas du med balklänningen

Har du också letat efter den perfekta klänningen, men inte hittat den ännu?

Butiker i artikeln

Öppettider

Vardagar 10.00-19.00
Lördagar 10.00-16.00
Söndagar 12.00-16.00

Fler och fler stora kedjor har börjat att sälja balklänningar, men problemet med massproduktion är att det kanske inte passar just dig och din kropp som du hoppats? Genom att sy en egen klänning efter dina egna mått, garanterar du att den kommer att se fantastisk ut på dig och kännas lika bekväm under både middagen som dansen (samt att du får en klänning som ingen annan har).

Chiffong och mikrosatin används för att få ett tunt och fint fall. Spets är också mycket populärt. Vad det gäller modeller så ser vi att många väljer att ha öppna ryggar eller klänningar med tunna axelband.

Hitta det du behöver

Ohlssons tyger & stuvar är en välsorterad tygaffär i Örebro. Du hittar dem på övre plan på Krämaren. Förutom att sälja färdiga produkter som gardiner och kuddfodral, har de både material och kunskap för att hjälpa dig vid olika DIY projekt.

–        Ofta har tjejerna en väldigt klar bild över vad de vill ha.  Vi ser till att de får rätt material och sybehör med sig för sitt projekt, berättar butikschef Lisa Karlsson.

Förutom ett passande tyg till klänningen, rekommenderar Lisa även att tänka på följande:

  •         Använd rätt nålar. Nålar anpassade för att sy i finare tyger som chiffong, mikrosatin, spets eller organza har en längre och vassare spets.
  •         En tygsax är ett måste. Tygsaxen är vassare än en papperssax och ska du klippa i skira tyger, behöver du ha en sax som ger fina snitt. Se till att förvara saxen så att den inte används för att klippa annat, eftersom den blir slö av att användas till andra material.
  •         Skaffa även rätt typ av tråd i samma färgskala. Personalen i vår tygaffär kan guida dig.
  •         Se till att ha tyg till ett foder i samma färgskala samt vlieseline att stadga det tunna tyget vid behov.

Ser ni några trender i material eller färger till våren 2019?

–          Ja, de pudriga tonerna i rosa och aprikos samt jordnära toner i mossgrönt och champagnefärgat är populärt. För tjejen som inte gillar rosa, kan marinblått vara ett stilfullt och klassiskt val. Chiffong och mikrosatin används för att få ett tunt och fint fall. Spets är också mycket uppskattat, säger Lisa Karlsson.

Vilka modeller är populära?

Vad det gäller modeller så ser vi att många väljer att ha öppna ryggar eller klänningar med tunna axelband. En traditionell balklänning saknar ärmar och många syr därför en sjal i samma färgskala att ha över axlarna. En rolig detalj är också att sy en näsduk av samma tyg som klänningen har, till sitt sällskap i kostym.

Att sy din egen balklänning kan faktiskt vara enklare än du tror, så länge du har rätt redskap och gott om tid för att kunna göra ett noggrant jobb. Lisa tycker att det är svårt att säga exakt hur många timmar projektet kan beräknas att ta. Tidsåtgången beror på din valda modell och din tidigare erfarenhet av att sy, men ett generellt råd är att börja i tid. Förmodligen redan nu.